Orehi so okusni, zdravi in vsestransko uporabni

Če bi morali v tem hipu našteti vsaj pet različnih vrst oreškov, bi najverjetneje med njimi bili tudi orehi. Pri nas je takšno živilo izjemno priljubljeno, saj iz njega izdelujemo številne sladice. Sicer pa se orehi lahko brez težav uživajo tudi sveži oziroma surovi. Pest orehov na dan je celo priporočljivih, saj zelo dobro delujejo tudi na naše možgane.

Ste si kdaj orehova jedrca poskusili ogledati nekoliko pobliže? Vas takšna jedrca na kaj posebnega spominjajo? Seveda – na možgane! In ravno na njih izjemno ugodno vplivajo.

 

Najboljša potica na svetu

Zakaj so orehi tako zelo priljubljeni, je v resnici precej preprosto odgovoriti. V prvi vrsti so že sveži zelo okusni. Še bolj pa morda praženi, ki ste si jih kdaj privoščili kje na tržnici. Ob tem pa verjetno niste preštevali kalorij, ki jih je kar nekaj. A nič ne de, tu in tam si zlahka lahko privoščimo tudi takšne pražene, ki so še nekoliko bolj kalorični od svežih oziroma surovih.

Iz njih navadno pripravljamo tudi potico. Seveda je ta lahko izdelana tudi na osnovi drugih vrst oreškov, na primer lešnikov. Toda potica z orehi je v resnici najbolj naša tradicionalna sladica. Če poleg dodamo še rozine, pa sploh.

 

Gibanica

Asociacija na orehe je poleg potice zagotovo tudi gibanica, a ne kar vsaka. Obstaja tudi takšna, kjer ni ne duha ne sluha o orehih. A če govorimo o prekmurski gibanici, potem so orehi zagotovo nujno sestavina.

Orehi so okusni, zdravi in vsestransko uporabni

Seveda jih je treba primerno pripraviti – za prav vsako sladico oziroma pecivo. Preden naredimo nadev iz njih, jih moramo ustrezno zmleti. To lahko naredimo na drobo ali na manj drobno. Če nam takšno delo jemlje preveč časa., potem so najboljša izbira takšni orehi, ki so že zmleti. Prodajajo pa jih v vseh bolje založenih prodajalnah z živili.

Takšna živila, kot so orehi, pa je seveda potrebno shranjevati na primernih mestih. V nasprotnem primeru namreč hitro postanejo žarki.